Metuk Ulau Underground Voices

Metuk Ulau Underground Voices
Official Logo for M.U.U.V.

Sunday, September 18, 2011

MAJALAH KARISMA - ISU NO. 17 BAGI BULAN SEPTEMBER 2011 (FRONT COVER : WORMROT - TAKLUKI DUNIA!)

Metuk Ulau Underground Voices sekali lagi mengetengahkan Majalah Ekstrim Metal negara iaitu KARISMA isu ke-17 untuk bulan September 2011. Apa yang istimewa tentang isu kali ialah semestinya tentang WORMROT! Sebuah band Grindcore dari Singapura yang semakin mendapat tempat di dunia muzik berat antarabangsa. Artikel tentang band ini boleh dibaca pada mukasurat 18 pada majalah ini, informasi yang padat serta informatif disediakan untuk tatapan pembaca. Aku yang juga peminat band ini juga merasakan Wormrot seharusnya diberi penghormatan dalam majalah ini (melalui coverage meluas tentang info band serta aktivti2 tour yang terkini Wormrot). Wormrot yang mengukir sejarah sebagai band Asia pertama di bawah naungan Earache Record (UK) ini amat istimewa sekali kerana masih memperjuangkan genre muzik Blast-Crust-Old School-Grindcore. Genre sedemikian jarang diketengahkan dalam scene muzik berat pada era yang mutakhir ini.

Pada isu kali ini juga dimuatkan beberapa ruangan baru seperti ruangan Gila Gadjet yang menceritakan tentang produk2 IT serta elektronik terkini serta terlaris di pasaran seperti Tablet PC dan Smartphone. Ruangan Bahasa Inggeris pula mengetengahkan artikel tentang band Folk Metal terkenal iaitu Eluveitie! Ruangan review konsert/gig pula difokuskan kepada event seperti Ramli Sarip Live at Hard Rock Cafe, Konsert Loudness Live in Malaysia dan Ipoh Loudblast Anthem 3!

Kepada yang berminat untuk mendapatkan majalah Karisma isu ini, sila ke kedai Syarikat Perniagaan Melayu (jika anda berada di Bintulu, Sarawak) atau hubungi saya di talian 013-8090845 (Adi Herman)

Harga masih lagi RM10.50 (Sila tambah RM5 untuk belanja pos jika anda dari luar kawasan Bintulu)

Berikut merupakan muzk video Wormrot yang bertajuk BORN STUPID (A LITTLE MORE COMPETITION) diambil dari album pertama mereka yang berjudul ABUSE!

Thursday, September 15, 2011

Sibu Abomination 911 | Detik kemusnahan Sibu!!!! Bab.3


Hujan semakin lebat di luar kubu perang, bau hanyir darah manusia amat menusuk hidung, mayat segar diratah oleh burung hering yang sentiasa berterbangan menunggu mayat mayat yang dibuang dari medan peperangan. Dengus raksasa semakin kuat kedengaran, dentuman guruh dan kilat sabung menyabung di angkasa seolah olah mengiringi kehadiran bala tentera negara Unholy Triangle yang bersedia untuk berperang di daratan dan di angkasa!

Well, itulah aku punya masalah kalau nak menulis, terlalu banyak imaginasi yang pelik sehingga aku sendiri pun tak begitu faham apa yang sedang aku nukilkan. Tapi perenggan di atas adalah bayangan sebenar pada hari tersebut, para metalhead sekaliannya sedang kelihatan berehat di kaki kaki lima dan kedai bersebelahan Paramount Hotel, berlindung dari hujan lebat yang telah turun sejak senja tadi, sambil berehat menghisap rokok, minum minum (minuman ringan ok!!), makan keropok serta berjejak kasih dengan sahabat lama yang datang dari jauh seperti Kuching, Miri, Bintulu, Matu, Daro , Sarikei dan yang paling jauh Brunei Darussalam! Inilah yang dinamakan metal kental, ada yang sanggup berbelanja besar, ambil cuti, tinggal anak bini (tinggal buat sementara waktu saja dengan belanja sekali ya haha!!) semata mata untuk memeriahkan suasana showcase Sibu Abomination 911!! Itu yang dinamakan semangat metal yang sebenar, terima kasih kepada pihak penganjur yang berjaya menganjurkan acara sebegini, kita bukan setakat datang untuk melihat aksi Impiety dan band band tempatan yang bermain pada hari tersebut, tetapi secara tidak langsung acara seperti ini telah mengeratkan ukhwah persahabatan dan Silaturrahim antara metalhead dari setiap daerah dan negeri Sarawak amnya. Tahniah kepada penganjur!! Dan two thumbs up dengan layanan yang diberikan.

Sementara menunggu sesi soundcheck Impiety di tingkat atas, aku sempat berborak borak dan berkenalan dengan beberapa orang veteran metal tempatan seperti Rezor (Voltan/Larrong) yang kebetulan pada masa itu tengah berjejak kasih dengan sahabat lamanya iaitu Lan Metalzine, Lan Metalzine ni memang seorang kenalan dari Bintulu tetapi sekarang bekerja di Balingian, dia juga merupakan seorang old timer (bekas penulis zine dari daerah Bintulu suatu ketika dulu) scene metal di Bintulu sebaris dengan Donny COG (curse Of God) dan Rashid Malim COG. Tapi itu cerita lain laa... Bercerita tentang Rezor, Rezor ni memang seorang pemuda yang begitu peramah, halus budi pekertinya walaupun berstatus seorang veteran metal Sarawak, itulah serba sedikit tentang Rezor dan veteran metal yang lainnya yang tidak dapat aku nak sebutkan nama mereka satu persatu kat sini, sebagai orang lama dalam scene, mereka memang dah tau asam garam kehidupan dan nilai sebuah persahabatan. Persahabatan yang bukan saja di dalam scene, tapi persaudaraan. Bukan macam budak budak band metal/indie/emo malang yang baru nak up pada masa sekarang HUH!! Bila kita tiba di venue gig saja dah jeling kita semacam, bukannya nak menegur tapi kita dijelingnya ganas, dan cara hidup mereka yang berpuak puak, what the hell!! Hoi!!! belajarla menghormati orang yang lebih tua dan juga kawan kawan yang datang, kami lebih dulu merasa vagina dari kamu you son of a bitch!! Nak beli seluar dalam pun masih mintak duit dengan orang tua, dah nak berlagak hebat. (p/s: Adi Herman, sila jangan censor ini part, aku nak sekolahkan sikit mentaliti budak budak baru nih- ed). Nak maju dalam scene kena hormat orang lain ok!! Bukan setakat dalam scene sahaja, malah dalam kehidupan bermasyarakat juga kita perlu saling hormat menghormati. Aku yang tak habis sekolah pun faham daa apa maksud itu pendidikan Sivik. Minta maaf kepada readers kalau terasa.

Ok lupakan pasal rage saya sebentar tadi, tapi itulah hakikatnya scene kita sekarang, masing masing berselindung disebalik ego, tak kemana perginya sayang oiii...pusing pusing, kat situlah jugak. Berbalik kepada cerita tadi, tengah best bercerita dengan brader Rezor dan Lan Metalzine, Fadil Bulih yang berketurunan Bajau mencuit aku mengajak pergi ke tingkat atas iaitu di ballroom A&B, tak sabar benar dah rupanya si Fadil ni nak kena kokak oleh raksasa kat atas sana heheh!

Sampai saja kat atas, crowd masih berkumpul di luar ballroom, walaupun bersempit tapi kami masih sempat beramah mesra antara satu sama lain, kelihatan Tauke Eastern Voice Production (EVP) yang tersohor seantero Malaysia iaitu brader Othman Yusof sedang rancak bercerita bersama teman teman lama dengan loghat Melanau beliau yang begitu pekat, hellyeah!! mudip Melanau!! Pada petang itu beliau datang sedikit terlewat sebab flight dari Kuching berangkat pada 4pm lebih kalo tak silap, nasib sempat, kalo tidak , gerenti terlepas showcase yang terpenting untuk dekad ini (Adi Herman??? menyesal? - ed)


Chaos Command 696 begins!!!!!Final Chapter

Selepas berborak lebih kurang kat tangga, kami tiba tiba dikejutkan dengan keadaan yang begitu chaos seketika, bilamana crowd berpusu pusu masuk ke ruang legar ballroom untuk melihat sendiri raksasa yang ditunggu tunggu selama 2 dekad ini, ya!! The Mighty Impiety telah berada di atas pentas, keadaan senyap seketika, lampu terpadam dan kedengaran runut bunyi daripada album Skullfucking Armageddon kalo tak silap saya sedang berkumandang, bunyi tapak kaki kuda yang sedang lari bertempiaran seperti dikejar sesuatu memang amat menggerunkan! Alunan perang acuan Impiety!! Kelihatan tiga susuk tubuh membelakangi crowd di atas pentas, jeritan Chaos Command, goatfather, Anal Madonna dan ada crowd yang gila gila meraung jeritan Black Metal (WTH!!!) , tak lupa juga geng kami dari Bintulu yang melaungkan perkataan keramat setiap gig yang pernah dihadiri di Bintulu iaitu OTAAAAKKKKK!!!! Jeritan dan lolongan daripada crowd amat menggamatkan suasana!! Headbangers yang berjiwa kental secara terus terusan berasak asakan di depan pentas sementara menunggu untuk didera dengan setlist yang maha dahsyat daripada Impiety.

Horns Up Shyaitan!!!!!!!!!!!!!


Kemudian cahaya malap bertukar kehijauan, komander perang Impiety iaitu Shyaitan Kommand tersenyum bengis ke arah crowd didepannya, bersedia untuk mengetuai satu peperangan yang amat dahsyat, rupa terbaru beliau mengingatkan aku kepada satu karakter video game paling famous iaitu Kratos GOD OF WAR!! cuma lengannya tidak berantai. Dan sedikit kurus pada pendapat aku. Dengan satu kejutan, Impiety telah membawakan satu lagu daripada MCD Advent Of the nuclear baphomet(2011) yang juga berjudul Advent of nuclear baphomet, kalo aku tak silaplah. crowd terus hilang punca, inilah kuasa muzik metal yang sebenar, satu ballroom hampir gila jadinya. Walaupun lagunya masih baru,ada beberapa orang crowd yang sing along lagu tersebut. Ternyata permainan dram oleh Desaster memang padu dan memang tepat pada setiap pukulannya tanpa tertinggal satu beat pun!! sekiranya anda pernah melihat beliau di dalam Youtube, anda akan tahu siapa dia Desaster!! I tell you, this 32 years old Australian guy is fucking rules!! permainannya ada sedikit iras Pete Sandoval (Morbid Angel) memang ultra fast punya drumming. Jarang sekali kita melihat orang bermain double bass pada masa sekarang, tapi pada hari ini kami telah melihat sendiri bagaimana sebuah double bass diseksa sepenuhnya arghh!!!

Impiety menakluk Asia dan dunia dengan line up terbaru


Lagu kedua berjudul Abominate, Fornicate, Desecrate yang dipetik dari album Kaos Kommand 696 (2002) terus berkumandang di setiap sudut ballroom A&B Paramount Hotel, ini lagu memang tidak memberi ruang kepada crowd untuk berhenti bernafas!!! Setelah sekian lama menunggu, baru ini kali kami dapat melihat Impiety membawa lagu ini secara live! mana taknya, feel mendengar didalam CD/kaset atau mendengar lagu ini dibawa oleh cover band memang sedikit lain. Ini betul betul Impiety depan mata, nah!! apa lagi, kami bantai headbang tak hengat!!

Habis sahaja lagu tersebut, Shyaitan memperkenalkan line-up terbaru Impiety pada hari tersebut, Deimos (Gitar) dan Desaster (Dram) . Selepas itu gegendang telinga dan jiwa crowd di punahranahkan oleh lagu Christfuckingchrist yang juga dipetik dari album Kaos Kommand 696. Crowd kembali menggila, Deimos dengan selamba tetapi penuh gaya menggoreng gitar Jackson beliau sambil mempamerkan mimik muka kepada crowd yang cuba mengambil gambarnya, yeah!!cool!! Shyaitan pada hari itu menggunakan Killer bass beliau, memang sesuai dengan badan beliau yang besar menggunakan gitar bass tersebut. Rupanya beliau telah di endorsed oleh Monson guitar untuk siri gitar Malice bass , hail to Shyaitan!! tapi bass tersebut tidak digunakan untuk siri tour Asian mereka pada kali ini. Dentuman pukulan drum Desaster memang total chaos, entah macamana dia dapat stamina yang luar biasa untuk bermain dram selaju itu.Apa apapun, lagu Christfuckingchrist dibawa dengan perasaan semarah mungkin, hail!!!


Antara Crowd yang hadir


Dominator!! iaitu lagu dari EP Dominator (2008) menjadi santapan keempat halwa telinga crowd yang begitu haus akan persembahan live Impiety, keganasan ketiga tiga barbarian tersebut memang tidak dapat dinafikan lagi, ini lagu dimainkan dengan seganasnya, seganas sekawan hering di angkasa yang sedang mencari daging mayat mayat di medan peperangan!! Crowd semakin hilang punca, crowd Unholy Triangle telah ditakluk oleh kuasa metal dari negara Singa ini dengan begitu rakus sekali!!!

Lagu kelima ialah At war with Temujin, juga dari EP Dominator(2008) berentak ultra berat dan setiap beatnya mengajak crowd untuk turut headbang tanpa henti, mujurlah organizer pada hari tersebut tidak menggalakkan atau melarang crowd dari aksi aksi mosh dan selainnya, kalau tidak, dah tentu ada aksi aksi wall of death berlaku, ya benar!! ini lagu memang menghasut crowd untuk membuat aksi wall of death!! Di sini aku amat memuji pihak penganjur, kerana menyediakan pasukan RELA untuk menjaga keselamatan semasa show sedang berlangsung, faham faham sajalah kalau dah band metal bermain, tentu crowd yang datang seorang kaki headbang! bukan kaki poco poco! Dan crowd di Sibu pada hari itu memang patut diberikan pujian, mereka memang dah tau apa yang baik dan buruk aksi yang dilakukan, yang penting, ikutlah peraturan, safety first, tiada alkohol, tiada dadah, tiada pergaduhan dan bergembira semaksimum mungkin tanpa mencederakan orang lain. Salute sekali lagi kepada penganjur.

Lagu ke enam aku tidak berapa pasti apa tajuk lagunya, cuma aku dapat dapat meneka lagu tersebut daripada album Skullfucking Armageddon(1999) yang pada suatu ketika dulu aku pernah memiliki kasetnya, ya! kaset, itu zaman mana aku mampu beli CD you asshole!! tetapi telah hilang semasa aku berada di Sabah. Itu lagu tetap dibawa dengan begitu bertenaga sekali, aku yang kepenatan sebab kehausan mengambil nafas sekejap dengan duduk di kerusi yang disediakan oleh pihak penganjur, tetapi hasutan shyaitan memujuk rayu aku untuk headbang memang tidak dapat dielak, secara tiba tiba aku sambung lagi berheadbang di depan pentas, ya, aku tewas dengan pujuk rayu Shyaitan!! astaga!! (just joke ok!!) nanti ada majalah M*****A yang merapu dan fuck off itu mengambil statement dari ini entri untuk diletak dalam majalah mereka dengan tajuk SEORANG MAMAT MELAYU ISLAM MENGAKU KALAH PUJUK RAYU SYAITAN DALAM BLOG MUUV!! Hahahaha, kalo betul betul terkeluar bagitau aku ok, senang aku nak sunat editor majalah tersebut.

Lagu ketujuh yang turut dipetik daripada album Skullfucking Armageddon(1999) juga diperdengarkan pada hari tersebut. Lord...Lords Of Apokalypse!!!!! Lagu ini telah berada didalam album yang melonjakkan nama Impiety pada zaman pasca millenium suatu ketika dulu, ya, album Skullfucking Armageddon adalah album dimana kesemua aspek muzikal Impiety berubah 696%. Album dimana aspek teknikal gitar dan dram ditekankan. Black/Death/Thrash semua diadun dengan begitu teliti dalam ini album, hampir tiada ruang untuk melodi yang memorable seperti album Asateerul Awaleen(1996) dan suara growl Shyaitan dalam ini album juga turut bertukar lebih garang, tak percaya? carilah sendiri album ini di distro distro atau kedai kaset yang berhampiran, itupun kalau ada.

Lagu kelapan yang juga yang terakhir aku rasa pada hari tersebut ialah Torment in fire yang juga diambil daripada album Skullfucking Armageddon, hellyeah!!!!! kali ini live versi Tormentors in Sibu hahaha!!!!! ini antara lagu live yang wajib bagi setiap tour Impiety, ya benar!! mereka akan mainkan lagu ini di setiap tempat mereka mengadakan show, tak percaya jugak??happada!!! you tube laaa!!! itu gunanya teknologi, dengan teknologi kita boleh bikin macam macam, jangan asyik tengok porno saja ya kawan kawan!! Ok , berbalik kepada persembahan mereka, memang sungguh dahsyat permainannya, rentak black/thrash yang memukau mengajak sama crowd kembali ke soul metal yang sebenar, dan aku rasa aku talah kembali dimana zaman aku habis persekolahan dulu, seperti watak Anton Ego dalam animasi Ratatouille (2007),anggap sajalah aku pada waktu lagu torment in fire di mainkan, aku seolah olah seperti watak Anton Ego selepas makan hidangan terhebat yang disajikan oleh sang tikus, nak tahu siapa Anton Ego? rajin rajinlah menonton Disney Channel. habis cerita. Bila terdengar lagu tersebut, terbit satu perasaan yang sukar untuk dijelaskan dengan kata kata, mungkin bukan aku seorang saja yang merasa begitu, crowd yang hadir mungkin merasakan benda yang sama juga (crowd yang sama era dengan aku sajalaa)

Persembahan berakhir tanpa encore arghhh!!!!!!! Mungkin petanda mereka akan datang lagi ke sini hellyeah!!!! Kesimpulan aku tentang ini band..hmmm...the finest in its class!!!!! mereka memang layak digelar sebagai gergasi metal terulung di Asia!!!! Memang tidak dapat dinafikan lagi, dari segi showmanship, skill dan keganasan menghancurkan stage, mereka ada kesemuanya. Hail to the Mighty Impiety!


Selesai sudah penaklukan Impiety di bandar Sibu, semua sudah musnah sama sekali , scene Unholy Triangle telah ditakluk dengan begitu sempurna kejamnya oleh raksasa dari kota Singa, 666% total chaos!!!!!!!!!! yang tinggal hanyalah secebis kenangan di sana, suasana sepi, udara beracun merajai atmosfera... darah darah kering yang menjijikkan berubah warna, bangkai manusia dan gergasi bergelimpangan, tak ubah sepeti kiamat sudah berlaku.

-TAMMAT-

  • Ribuan terima kasih kepada pihak penganjur iaitu Menjrex Nerto Production terutama saudara TaxZudin, kerana sudi menjemput kami daripada Metuk Ulau Underground Voice and Distro dan Noise of Borneo Blogzine untuk mereview ini showcase dan menginterview Impiety secara ekslusif!! (kami budak baru belajar hellyeah!!) serta memeriahkan suasana pada hari tersebut, tak lupa juga kepada band band yang terlibat seperti Shadow, Immolate, Voltan, Saktism dan Larrong, serta geng geng dari wilayah Unholy Triangle, hail and respect from us!!!!!!! Tak lupa juga kepada readers tegar Blog MUUV dan Noise Of Borneo, Sehingga berjumpa lagi di lain masa Insyallah. akhir kata dari aku, Hail to the extreme!!!!


Wednesday, September 14, 2011

Sibu Abomination 911 | Detik kemusnahan Sibu!!!! Bab.2

Selesai saja Shadow meletuskan udara beracun sebagai tanda pembukaan dimensi kegelapan di ruang ballroom A&B Paramount Hotel, kini giliran Immolate pula untuk mendalangi kancah kancah kemusnahan pada hari tersebut, Kelihatan ketiga tiga jembalang kegelapan naik ke pentas untuk setting segala sound sound yang diperlukan untuk memecahkan gegendang telinga crowd yang hadir, pada hari tersebut hanya sebuah band sahaja yang masih mengekalkan unsur unsur tradisional black metal dengan bercorpse paint!! ya, sebuah saja! jarang kita lihat band band black metal lain pada masa sekarang menggunakan corpse paint semasa perform, tapi inilah Immolate!! the real Black metal hordes that still alive and ready to kick your ass out!!! aku menjeling ganas ke arah vokalis dan gitaris Immolate iaitu Varaheim kerana pada tengahari tadi, semasa minum minum kami masing masing menjeling ganas antara satu sama lain. tapi itu cerita kedai kopi daaa..

Immolate .. tiga jembalang

Lagu pertama didendangkan dengan penuh rakus dan sungguh bernafsu sekali!!, pendengaran dan jiwa crowd telah diperkosa sehabis habisnya oleh muzikal Immolate yang seolah olah tiada esok bagimu!! Lagu Sea devil worship (kaul666), Immolate in the night cleewon dan confession of the enchanted dibawa dengan seganas mungkin, untuk pengetahuan pembaca semua, lagu lagu yang mereka bawakan dalam ini showcase diambil dari demo mereka yang bertajuk Immolate | Immolate in the night kliwon (2010) yang telah diedarkan di distro distro berhampiran anda. MUUV juga ada mengedarkan demo Immolate, untuk mendapatkannya bolehlah menghubungi saudara Adi Herman. Sedikit fakta : Lagu mereka bukan sahaja telah dikenali di radio radio metal di Asia, tetapi juga sering di putarkan di radio metal Peru!! Raw is the law!! Ini Jembalang bukan sebarang jembalang!!!


Hari tersebut Immolate hanya didalangi 3 orang jembalang sahaja iaitu Varaheim (gitar/vokal), Black (Bass) dan Adir (drummer), sepatutnya posisi vokal digalas oleh Mayhemmat, tetapi oleh kerana beliau ada urusan lain yang amat memerlukan khidmatnya, beliau terpaksa menyerahkan tugas vokal pada hari itu kepada Varaheim, ahhh...siapa siapa pun vokal Immolate, kami belasah saja, janji ada suara!! jangan kata Varaheim, andai Datuk M. Daud Kilau pun kalau jadi vokal pada hari tersebut pun kami bantai headbanging, sebab apa??sebab ini Immolate!! Salute to these band!! great showmanship, great music and the best part is, their corpse paint hell yeah!!!! this is 666% Black Metal from the Tian Empire!!! Kelihatan beberapa peminat Immolate yang fanatik naik ke atas pentas dengan segera dihalau oleh crew yang bertugas, haha, ya, Immolate sememangnya ada pengikutnya tersendiri, hail!!

Peminat fanatik Immolate haha

Selesai sahaja Immolate mencacatkan pendengaran crowd dan meninggalkan kesan yang mendalam kepada tengkuk crowd yang rasanya seperti berpintal, serangan hari ini memang nampaknya langsung tidak berhenti di situ saja, dari kejauhan, terdengar semboyan perang dari ditiup, aura panas mula terasa, empat lembaga yang bervoltan tinggi telah muncul di depan pentas, pemandangan gelap seketika, nafas yang hadir seumpama terhenti . . . ya mereka adalah kumpulan Voltan!!!! Sibu metal mafia!!!


Voltan

"Voltan...Voltan....Voltan..." Rezor Voltan mengajak crowd sama sama mengikut apa yang beliau tengah sebut seakan akan menyeru semangat dari para crowd...Voltan!!!!Voltan!!!!Voltan!!!!!! crowd terus menggila, kesakitan tengkuk yang baru sebentar tadi terus hilang serta merta, dan terus tanpa banyak bicara, Voltan menghunus lagu lagu mereka yang dipetik dari EP Voltan (2010) dan secara bertubi tubi menghiris, menetak dan menyembelih satu persatu jiwa crowd yang hadir. Lautan crowd menghayun kepala yang seperti semuanya telah terkena renjatan elektrik yang sungguh dahsyat, tsunami crowd berlari ke depan pentas memang tidak dapat dielakkan lagi, keadaan memang sungguh gila!! Seperti berada di situasi perang , kepala kepala bergelimpangan, darah berhamburan di sana sini, peersembahan Voltan ini adalah salah satu bentuk serangan yang lebih dahsyat dari ledakan bom atom di Hiroshima!!

Generator puaka!!!!!

Hell prevails, Violence reputation, chaos generator dan blasphemous mantera telah didendangkan dengan begitu sempurna , aku, dan mungkin para crowd yang hadir selama ini menginginkan Voltan beraksi didepan mata, bolehlah menyimpulkan persembahan mereka memang superb, atau pendek kata, apa yang anda dengar dalam EP mereka, itulah yang anda dapat dengar ketika melihat mereka perform di depan mata, tahniah kepada gesekan gitar Jackson TaxZudin, gentelan bass dari Alaiz, pukulan gendang perang yang begitu barbaric dari Reon dan suara Rezor yang sebijik kita dengar dalam CD!! Horns up to Voltan!!!!!! Kamu memang sebuah band yang memang ber'karan' sampai habis tengkuk aku sakit wooooo!!!!!! walaupun tengkuk aku sakit, tapi aku belum puas!! jumpa lagi di persembahan yang akan datang.

Satu lagi serangan yang tak terduga selepas terkena renjatan elektrik sekejap tadi, WTF!!! memang tak berhenti penyeksaan kami sebagai crowd dalam showcase anjuran Menjrex Nerto Production nih!!! Band yang anda bawa ni semuanya Arghhh!!!! Power wa cakap lu!!!!!!! Setelah dimuntahkan awan beracun dari Shadow, pendengaran kami terkoyak diperkosa semahunya Immolate dan tengkuk kami patah mematah dari seksaan generator elektrik berpuaka iaitu Voltan, kini, satu lagi kuasa sakti muncul untuk menyelamatkan keadaan, rasanyalah..tapi sangkaan kami meleset, kami fikir kuasa sakti ini datang untuk menyelamatkan keadaan, tapi untuk menambahburukkan lagi suasana perang di Sibu Abomination 911 yang memang sudah parah sejak dari awal tadi !!!! Kuasa sakti yang sungguh rakus di medan perang asia iaitu Saktism naik ke pentas dan sedia untuk merobek apa yang masih tertinggal di medan perang. Jiwa yang lemah menjadi mangsa! Setelah memusnahkan empayar Siam beberapa minggu lepas, mereka kembali ke tanah tumpah darah untuk beraja dimata dan bersultan dihati. Yes!! Mereka telah kembali sebagai Sultan yang kejam!!!!

Saktism

Oleh kerana aku sebelum ini belum pernah mendengar full EP Saktism, aku telah menyambar dengan rakus hingga terpijak beberapa orang di kaunter jualan merchandise pada hari tersebut, sekeping CD Saktism berjaya aku dapatkan!! dan CD nya masih terus berputar dalam aku punya CD Player.

Fuck Off!!

Setlist yang mereka persembahkan pada hari tersebut kebanyakannya diambil dari EP Saktism| The Unhailing Voice (2010) iaitu The judgement day, A journey to hell, F.O( Fuck Off) dan sebuah lagu terbaru Revenge of the hatred yang bakal dikeluarkan pada Disember kelak. Klimaks untuk band Saktism pada hari tersebut ialah pada lagu Fuck OFF!!!! lagu ini berentak thrash metal kalo tak silap pendengaran saya ya tuan dan puan, rentak nya akan membuat kepala anda berhayun secara automatik!! Crowd pada hari itu memang tak berhenti henti menghayun kepala tanda mereka setuju dengan kuasa sakti yang menyihir pendengaran mereka dalam ballroom A&B, satu peristiwa terjadi bila saat lagu kedua mereka kalau tak silap aku ( aku tidak dapat mengulas dengan betul sebab kepala pening gara gara headbanging, tak sedar aku ada penyakit darah tinggi haha, yes it's true you motherfucker!!) telah belaku sedikit kesilapan teknikal pada bahagian gitar yang digalas oleh SafRee, damn!!! nasiblah mereka ni professional, dengan pantas crew berlari naik dan menukar gitar yang baru kepada beliau di atas pentas dan persembahan terus disambung seperti biasa, (sewaktu gitaris tersebut menukar gitar, lagu tetap dimainkan dengan perfect oleh jentera musik yang lain, jadi ini tidak membuang masa, sungguh professional!) itulah kepentingan gitar spare bila perform dalam sesebuah show, takut benda yang tak terduga boleh berlaku. Buat pengetahuan anda semua, Saktism pernah berkongsi pentas bersama The Mighty Impiety beberapa minggu lepas semasa Siamese True Metal Fest 2011 di Thailand sana, band ini adalah kebanggaan bagi kita metalhead dari Borneo kerana mereka telah beraksi bersama gergasi gergasi metal lain yang luar dari negara kita Malaysia seperti New Zealand, Singapura dan juga band extreme metal terhebat dari Thailand seperti Surrender Of Divinity!! Hail Saktism dan selamat berjuang dan menakluk New Delhi, India selepas ini!!!! Sekiranya Singapura ada touring band seperti Impiety, Wormrot dll, scene Unholy triangle apa kurangnya, ini scene ada Saktism!!!!! hail!! hail!!! hail to the king!!!!!fuck off!!!! hahahaha!!! yeah!!!!!!

Setelah disihir dengan mentera Saktism, kini, giliran Band lagenda dari Unholy Triangle iaitu Larrong turun dari tempat persemadian rajanya untuk menarik roh roh yang terperangkap dalam jasad crowd sebelum kedatangan kiamat yang sebenar selepas dua dendangan maut alunan Larrong ini. Mereka merupakan local act yang terakhir pada hari tersebut.

Larrong!! Hail to the king of Unholy Triangle!!

Lagu pertama mereka yang aku sendiri pun tak tahu nama lagu tersebut tetapi amat heavy rentaknya telah menarik crowd untuk banging bersama di depan pentas, pentas yang langsung tidak lengang daripada crowd dari band yang bermain dari permulaan terus terusan diamuk oleh crowd yang berpusu pusu kedepan stage. aku yang pada ketika itu turut terjun ke dalam kancah headbanging terlupa sedikit pasal dunia disekitarnya, kami semua hilang punca, iya!!! inilah tujuan utama aku ke wilayah Sibu, untuk melampiaskan dendam headbanging yang sebenar tanpa gangguan budak budak kaki moshpit yang baru nak belajar tentang metal yang sedjati!!! kenalan kenalan lama dari era Esplanade Sibu masing masing tersenyum puas berpautan sesama sendiri sambil menghayun kepala mengikut rentak muzik dari Larrong yang tanpa pengetahuan mereka, tengkuk mereka akan lenguh sebentar kelak hahaha, tapi takpa, This is Larrong!!! bukan senang bila melihat Rajah sendiri bermain di depan mata. Lu bukan mat metal yang sebenar kalo tidak kenal ini band. Merekalah perintis terawal gerakan bawah tanah di daerah Unholy Triangle (Matu/Daro, Sibu dan Sarikei) Insyallah aku akan kupaskan sejarahnya kelak bila ada masa yang terluang, cuti sekolah hujung tahun rasanya.

Lagu Eastern Shaman yang membuat crowd hilang punca

Lagu kedua, Lagu wajib untuk setiap show Larrong, Ya!!! Eastern Shaman!!!!!!!! hail!! ini memang betul betul lagu metal untuk headbang sampai mampos!! part chorus nya sahaja, semua crowd berteriak Eastern Shaman!! Eastern Shaman!!! kelihatan senior senior metal yang datang pada hari tersebut bantai headbang tak hengat, yang berambut pendek dengan gayanya sendiri, yang rambut panjang ada style dia sendiri, yang rambut setengah ada, setengah takda, ahhh tak payah ceritalah . .kenapa mesti headbang? mana taknya, ini lagu memang ada sejarahnya sendiri, this song is KVLT, ini lagu banyak bakar stage woo!! Ini memang lagu hantu!!! Band local terakhir iaitu Larrong pada hari ini memang menarik seluruh roh crowd yang hadir kembali kepada zaman silam dimana metal adalah segalanya!!!!!!

Hujan turun dengan lebat membasuh darah darah pahlawan yang mengalir menentang ahli sihir, bayangan maut, jembalang puaka, makhluk bervoltan tinggi dan Rajah yang durjana!! . . . tapi di kejauhan dengus raksasa yang telah diseru berpuluh tahun masih kedengaran . . nampaknya masih ada sesuatu yang tertinggal . . MAUK JAGA JAGA!!!!

Bersambung . . .

Tuesday, September 13, 2011

Artikel: IMPIETY - Dari Perspektif Seorang Peminat Muzik Metal Seperti Aku (Entri Filler)

Salam Metal dan Salam Underground buat kalian semua pembaca2 MUUV!

Semestinya kalian telahpun membaca artikel tentang review gig Impiety : Sibu Abomination yang telahpun berlangsung di Paramount Hotel, Sibu pada hari ahad lalu. Ianya merupakan satu pengalaman yang sungguh bermakna buat saudara Korawk Noise Of Borneo selaku wakil webzine MUUV, segala liputan yang dibuat secara in-depth-coverage tentang gig tersebut amatlah dihargai! Salute to bro Korawk, bro Rashid C.O.G. & Fadil Bulibahkalaukau kerana menjadi wakil metalheads dari Bintulu untuk menghadiri event yang sungguh EVIL dan EXTREME ini!

Entri ini cuma sebagai filler outro kepada review gig Impiety di Sibu Abomination tempoh hari. Semestinya ianya menjadi suatu pengalaman yang sungguh berharga buat saudara Korawk kerana berpeluang membuat sesi temuramah eksklusif bersama Syaithan dari Impiety!

Soalan yang sedang bermain di fikiran aku sekarang ni, "Sejak bila aku start minat IMPIETY ni?"

Seingat aku, rasanya aku mula mengenali tentang kewujudan band ini masa tahun 2002 kot, zaman tahun akhir aku di kolej dahulu (Kolej Profesional Mara Beranang, Selangor).Masa tu aku dah mula bosan sedikit mendengar trend muzik rock ketika itu yang lebih ke arah muzik Nu-Metal & Rapcore yang terlalu trendy (macam band Paparoach, Primer 55, Orgy, Rammstein, Limp Bizkit, Staind) entah la kadang benda2 trendy tak berapa true dengan perjuangan muzik diorang. Malas la nak cerita panjang pasal muzik tu, tu dah jadi cerita lain haha. Bagaimana aku boleh terdengar muzik diorang? ermm kalau tak silap aku melalui flyer dan poster mini tentang album diorang pada masa tu iaitu KAOS KOMMAND 696 (aku cuma ada versi kaset ajer untuk album ni dan masih aku simpan dalam koleksi berdarah aku haha) dan tanpa mengambil masa yang terlalu lama juga aku check info tentang mereka di internet. Sememangnya genre Thrash/Black/Death Metal dah lama jugak bertapak dalam setlist genre2 muzik kegemaran aku, semenjak aku dari bangku sekolah menengah lagi (era 90'an - tak sah kalo anda peminat metal ketika itu tak minat dengan band2 seperti Sepultura, Metallica, Slayer, Anthrax, Megadeth dan terjebak kepada yang lebih ekstrim seperti Burzum, Mayhem, Cradle of Filth, Orbituary, Morbid Angel dan sebagainya), zaman membeli kaset original dan menghabiskan masa lepas sekolah di studio jamming. Seterusnya bagaimana aku boleh rasa band ni best, ialah pada masa tu (tahun yang sama - 2002) ada ura-ura yang mengatakan ada penganjur yang sanggup menganjurkan gig Metal di tempat aku iaitu Bintulu dan menjemput IMPIETY sebagai band highlight, tapi akhirnya berita tersebut hanya dongeng semata2. Walaupun begitu gig tersebut tetap diteruskan dan menggantikan NECROTIC CHAOS (Sebuah band Brutal Death Metal dari komuniti Ipoh Metal Militant - agak ternama jugak band ni). Rasanya gig ni dibuat pada tahun 2003 (setahun selepas khabar angin tersebut) dan titlenya diubah kepada Bintulu Bangers Fest (venue: Ghostbuster Club).

Pada tahun yang sama, selepas gig metal (Impiety tak jadi datang tu) tersebut, semasa aku dan family aku pergi bercuti di Kuala Lumpur serta sekaligus menghadiri majlis konvokesyen aku, sempat jugak aku pergi ziarah Campbell Complex (Shopping Mall tempat lepak geng2 rockers). Semestinya tak sah kalo tak ziarah Kedai Aunty (sapa tak kenal dengan Aunty ni, maknanya korang tak peka dengan perkembangan muzik metal tempatan, seriously speaking) dan Kedai Nebiula Metalshop. Setelah bertanya dengan tauke2 dari kedua2 kedai, akhirnya aku berjaya mendapatkan 2 buah cd Impiety seperti di bawah:

CD2 Impiety
1) Skullf**king Armageddon 2)Two Majesties - Arrogant Alliance of Satan Extreme Elite

Apa yang aku dapat tafsirkan tentang album ini?mudah sahaja. Ianya adalah 666% pure Black / War / Brutal Death Metal yang teramat ekstrim pernah aku dengari! Sememangnya band ini berhak digelar Extreme Elite dalam dunia Metal. Mana tidaknya, perspektif aku tentang muzik black / death metal serta merta berubah, aku ingatkan hanya Deicide dan Morbid Angel sahaja band yang betul2 bad-ass dalam membawa genre tersebut, akan tetapi anggapan aku meleset sekali. Selepas menghayati muzik Impiety (dari kacamata seorang pemuzik ok, bukan dalam soal falsafah dan mesej mereka) barulah aku mengenali band2 yang seangkatan dengannya seperti Surrender Of Divinity (Thailand), Istidraj (S'pore), Impaled Nazarene (Finland), Gorgoroth (Norway), Belphegor (Austria) dan bermacam2 lagi band yang incorporate elemen Black Metal dengan riff2 yang lebih berat serta blast beat yang mengancam jiwa!

Pada awalnya aku beranggapan bahawa muzik sebegini amat fresh serta powerful. Ianya benar2 membuka mata aku dari aspek muzikaliti bahawa muzik berat sebegini amat mencabar kewibawaan gitaris/drummer/bassist/vokalis metal di luar sana, mana tidaknya...ianya PANTAS, BERAT dan BUKAN UNTUK MEREKA YANG LEMAH SEMANGAT! Akhirnya aku terjebak juga dalam kancah menyukai genre muzik metal sebegini sehingga ke hari ini haha.

Sebulan sebelum peristiwa berdarah IMPIETY : SIBU ABOMINATION 2011, terlebih dahulu aku membeli CD Impiety yang sudah sekian lama aku tunggu iaitu IMPIETY : 18 ATOMIC YEARS!


Impiety : 18 Atomic Years (2 CD with signature of Syaithan on inlay cover)

Album ini dirilis dalam bentuk DVD format untuk cover nya, merangkumi koleksi lagu2 terbaik Impiety dari demo pertama mereka (berjudul Reh - 1991) sehinggalah ke rilisan Formidonis Nex Cultus (2007). Ianya boleh dikatakan sebagai album The Best Of kerana merangkumi lagu2 yang sering dibawa oleh Impiety pada setiap konsert/gig di setiap rangkaian tour jelajah dunia mereka seperti Carbonized & Reign The Vulture (dari album Paramount Evil : 2004) Anal Madonna & Bismishyaithan (dari album Assateerul Awwaleen : 1996) serta Lords of Apokalypse & Torment of Fire (album feberet aku Skullfucking Armageddon : 1999). Oleh kerana aku membelinya dari distro yang cukup tersohor di Sarawak iaitu Eastern Voice Production, semestinya rilisan ini agak istimewa kerana ianya mempunyai tandatangan Syaithan (vokalis/bassist/guitarist dan juga pengasas band ini). Aku beli cd ni pun sebagai Contingency Plan, kalau aku last minute tak dapat join gig Impiety di Sibu tempoh hari haha. Memang aku tak dapat hadirpun (disebabkan beberapa event yang clash masa dengan gig tersebut). Harga CDs ini pun cukup special (melebihi nilai RM50) akan tetapi ianya cukup berbaloi dengan isi kandungan yang sarat dengan lagu2 yang betul2 meninggalkan kesan di hati! Oh ada 1 bonus track pulak dalam kompilasi ini (track pertama dalam CD no. 1) iaitu Dominion 18, yang lebih menceritakan tentang perit getir serta kisah pengalaman serta perjuangan band terhormat seperti Impiety selama lebih 20 tahun dalam scene Metal dunia!

Demam Impiety tidak berakhir begitu saja. Akibat daripada perkhabaran yang sah serta sahih tentang gig Impiety Live @ Sibu, seminggu sebelum gig tersebut aku telah TERbeli satu t-shirt official IMPIETY bersempana Tour mereka di Penang, Malaysia. Aku beli t-shirt ni pun atas alasan yang sama gak dengan pembelian CD 18 Atomic Years - in case kalau aku tak jadi pergi Sibu masa Gig Impiety kang! hahaha.




T-Shirt Impiety
Return Of The Black Hordes (North Poem Production)

Boleh tahan gak design ni, walaupun agak kurang nilai Satanisme nya tapi ianya boleh juga dianggap setaraf dengan t-shirt metal dari tag seperti Fruit of Looms, Gildan dan Hanes. Aku deal untuk dapatkan t-shirt ni pun melalui Facebook gak...jadi korang boleh la usha2 kat FB korang dan search NORTH POEM PRODUCTION! Good luck guys!

Akhirnya apa yang aku jangkakan (bad news) telah terjadi! AKU TAK DAPAT PERGI KE SIBU UNTUK TENGOK GIG IMPIETY!!! WTF!!!

Atas sebab yang tidak dapat dielakkan, aku terpaksa menarik diri dari menyertai gig ini. Pada mulanya agak frust jugak, tapi perasaan tersebut segera terubat apabila Korawk dari Noise Of Borneo sudi menjadi perwakilan serta duta MUUV ke Sibu sebagai reporter rasmi. Sekembalinya bro Korawk dari gig tersebut, aku terkedu serta seakan tidak percaya (ada sedikit penyesalan dan perasaan rugi) dengan perbualan Korawk, yang katanya gig tersebut berjalan dengan lancar dan happening serta pengalaman membuat sesi interview bersama Syaithan dari Impiety amatlah berharga buatnya.

Jika anda ingin membaca interview bro Korawk dengan Syaithan dari Impiety, sila klik link di bawah:
Impiety | Siri Bercakap Dengan Shyaitan!!!

Damn! Terasa amatlah frust aku ni sebab tak dapat melihat dengan mata kepala aku sendiri menonton Shyaitan & the geng beraksi di pentas Sibu tempoh hari. Apakan daya, aku sedia maklum dan akur dengan ketentuan bahawasanya aku bukan orang bujang lagi (alasan yang sungguh sadis), tanggungjawab ke atas keluarga lebih penting dari segala2nya.

Bagi mengubat kekecewaan aku itu, bro Korawk dengan murah hati membelikan aku t-shirt rasmi gig Impiety Live @ Sibu Abomination serta hand-tag gig tersebut. Kualiti t-shirtnya pun boleh tahan jugak, font pada perkataan IMPIETY di rekaan hadapan t-shirt ini berwarna emas dan pada bahagaian belakang pula, tersenarai 6 buah band2 metal yang beraksi di gig tersebut seperti Impiety (of course la), Voltan, Larrong, Immolate, Shadow & Saktism.


Impiety : Sibu Abomination 911
(Menjrex Nerto Production)

Pada gambar di atas, aku siap letak sekali beberapa tiket Impiety yang tidak habis dijual. Tauke Menjrex Nerto (Saudara Tazudin Larrong) kata kat aku, yang tiket lebih tu biar aku simpan ajer buat kenangan haha ermm terima ajer la akibatnya. Untuk pengetahuan kalian, Saudara Tazudin dari band Larrong banyak membantu aku dalam menjalankan bisnes distro ni. Banyak ilmu yang aku dapat dari bro Tazudin (tentang selok belok scene metal tempatan serta bisnes pembikinan t-shirt dan teknik pemasarannya). Pengajuran gig Impiety dari pihak Menjrex Nerto Production boleh diibaratkan sebagai batu loncatan kepada langkah2 untuk membawa band2 metal dari luar membuat show di negeri kita yang tercinta ini. buat Menjrex Nerto & the crew, we salute you!

Di bawah merupakan sedutan video dari gig Impiety | Sibu Abomination 911 Live at Paramount Hotel. Judul lagu ialah "Abominate Fornicate Decemate" yang diambil dari album Kaos Kommand 696!



P/S: By the way, bukan aku yang ambil video ni, bro Korawk yang tolong ambilkan! haha WTF!




Sibu Abomination 911 | Detik kemusnahan Sibu!!!! Bab.1


9/11 tarikh yang keramat di Amerika sana dimana pada tarikh tersebut, 10 tahun yang lepas, rakyatnya berada dalam panik dan ketakutan yang terlampau dek serangan pengganas, begitu juga di Sibu pada tarikh tersebut, cuma ianya berlaku 10 tahun selepas tragedi 911 di Amerika sana, cuaca yang sedikit mendung berawan hitam pekat seolah olah menandakan akan munculnya raksasa Metal dari Asia iaitu IMPIETY!!! seperti yang telah diramalkan beberapa bulan sebelum ini, yang mana ianya akan memusnahkan bandar Sibu dengan serangan yang sunnguh sadistik!!! Pada hari sebelumnya mereka dilaporkan telah memusnahkan bandar Penang dengan ledakan nuklear yang maha dahsyat!! Kebanyakan yang sudah tahu tentang ini bencana awal awal lagi telah menyarungkan pakaian perang hitam mereka dengan lengkap bersenjata menuju ke kubu pertahanan terakhir dimana raksasa itu akan mula menggempur, kubu pertahanan metalhead pada hari tersebut iaitu di Paramount Hotel, Sibu. Dari jauh, kelihatan runtuhan demi runtuhan berlaku dan bahang kepanasan radiasi nuklearnya langsung tidak dapat ditahan sama sekali. Berikut adalah rentetan detik detik terakhir yang sempat aku catatkan buat pedoman anda semua, sebuah catatan berdarah sebelum Sibu dimusnahkan sepenuhnya...


MUUV Barbarian hordes!! Takla barbaric sangat hahaha

2pm

Aku serta kawan kawan yang datang telah berada di ballroom A&B di Paramount Hotel, setelah dipelawa oleh saudara TaxZudin supaya naik ke atas, kelihatan pihak organizer dan crew crewnya tengah mempersiapkan pentas untuk acara yang penuh berdarah itu nanti. Kaunter tiket dan merchandise masih belum lagi beroperasi, oleh kerana terlalu kepanasan sebab air cond belum dibukak, kami bertiga iaitu aku, Rashid Malim dan Fadil turun ke luar hotel untuk merokok dan mencari port ngeteh, jauh di horizon, kelihatan rakan rakan semetelan yang lain muncul satu persatu, ada yang berkereta, ada yang bermotosikal, ada yang berjalan kaki, semua dengan satu tujuan, iaitu menyertai 'raksasa' yang akan datang menyerang pada petang kelak. Kami gerombolan barbarian dari Bintulu sempat juga menemui personel dari band Immolate iaitu Varaheim, Black dan Adir yang tengah minum minum di kedai kopi yang berhampiran. Masing masing menjeling ganas antara satu sama lain.

persediaan sebelum perang

4pm

Kedengaran dentuman soundcheck dari tingkat 3 Paramount Hotel, dan secara automatik menandakan kiamat yang hampir dekat, Arghh!!! jom kita naik ke atas!!

Crowd yang lepak depan ballroom

Kelihatan band band senior dari scene Unholy Triangle seperti Shadow, Immolate, Voltan, Saktism dan Larrong tengah menunggu giliran untuk soundcheck buat kali yang terakhir sebelum upacara bermula, aku yang pada ketika itu meremang bulu roma bila mendengar riff riff yang keji dan ketukan gendang neraka yang dialunkan, itu baru soundcheck!! belum lagi acara kemusnahan yang sebenar!!!, sambil sambil mendengar mereka soundcheck, aku sempat membelek risalah risalah yang dipamerkan di sudut AADK, iaitu Agensi Anti Dadah Kebangsaan yang turut serta mempromosikan bahayanya dadah pada hari tersebut tahniah kepada pihak AADK kerana dapat meluangkan masa bersama metalhead seperti kami, dan faham apa yang kami juangkan. Bukan sahaja risalah yang disediakan, contoh contoh dadah juga dipamerkan, beserta dengan kesan dan bahayanya sekali. Ini membuktikan kepada kita metalhead amnya, masyarakat sudah mula dapat menerima muzik metal yang sebenar, jadi selepas ini takde lagila khabar angin dari media yang memburuk burukkan nama metalhead sekaliannya dengan dadah, skandal seks, minum darah kambing dan sebagainya.

Sesi Soundcheck, tengah headbang didalam gambar ialah
OTAKKKK cawangan Sibu



Hail to AADK , Belia benci dadah!!

Oh ya, pada hari tersebut juga memang dah tersedia pasukan RELA yang menjaga keamanan sepanjang showcase berlangsung, tahniah dan terima kasih kepada penganjur yang banyak menyediakan keselesaan dari segi keselamatan, beginilah yang sepatutnya untuk show show yang akan datang, amat perlu supaya tidak menimbulkan fitnah di mata masyarakat, dan media especially majalah Meleis paling merapu bernama M****KA(FOAD!!) , to people outhere, NOT ALL METAL ARE BAD MATES!!!!!

Hail to RELA!!!!!

5pm

Kelihatan band metal senior dari wilayah Daro iaitu Shadow!!! mula naik ke pentas. Hadirnya seperti bayang bayang hitam. Sejurus sahaja selepas MC habis mengumumkan tentang mereka, tanpa buang masa riff gitar dan dram terus mengaum di ruang angkasa, Vokalnya yang seperti singa kelaparan terus melemparkan dendangan maut yang membangkitkan semangat jahat di dalam jiwa crowd yang hadir pada hari tersebut, aku yang pada ketika itu tanpa membuang masa turut headbang bersama crowd crowd yang lain, ternyata ini band masih berapi seperti dahulu, iaitu di zaman pasca millenium, pada penglihatan aku, kebanyakan yang headbang pada hari tersebut adalah bekas rakan rakan metal di era Esplanade Sibu pada tahun 90an dahulu!! cuma bezanya pada ketika ini, rambut masing masing dah pendek dan saiz fizikal yang banyak berubah, ah, pedulikan faktor usia dan kepanjangan rambut, yang penting semangat metal mau ada!!! Pada hari tersebut mereka membawa tiga lagu keseluruhannya, hanya pada lagu pertama sahaja mereka mengalami sedikit masalah teknikal pada bunyi gitar, tapi mereka menebusnya dengan memberi persembahan yang begitu 666% ultra bertenaga dan the finest in its class!!!! salutant to the senior elite!!! itulah Shadow!!! puaka metal dari Daro, Insyallah jika ada kelapangan suatu hari kelak aku akan interview ini band, se-eksklusif mungkin

The mighty Shadow from Daro!!!

Bersambung . . .

Sunday, September 11, 2011

PENGUMUMAN ! Stone Silent Death terlantar di hospital





Ini merupakan berita yang kurang menyenangkan bagi aku dan semua penyokong band Silent Death khususnya! Lebih kurang pada pukul 9.30 malam tadi aku menerima SMS dari Zizie Hashim (merangkap band manager serta kawan rapat Stone) yang menyatakan bahawa Stone terlantar di hospital akibat terkena serangan stroke. Stone dirawat di HUKM Cheras, Selangor.

SMS yang dihantar dari Zizie berbunyi begini:
"Stone kena stroke, sekarang ada di HUKM Cheras, wad 6J, katil no. 23...harap dapat datang melawat dan beri kata2 semangat"

Walaupun hakikatnya aku cuma mengenali secara rapat dengan brader Stone melalui sesi chatting di facebook bagi tujuan pembikinan sesi interview bersama beliau, pada saat itu aku mulai kenal dengan personaliti beliau. Beliau merupakan seorang yang determined dalam memperjuangkan muzik beliau walaupun sebelum ini beliau pernah hilang (hiatus) dari scene metal tempatan dalam jangkamasa yang cukup lama. Akan tetapi, sekembalinya beliau dalam scene, tanpa berpaling ke belakang, Stone bangkit kembali dan meneruskan perjuangannya bersama Silent Death dan sering diundang ke majlis2 gig tidak kira dalam Kuala Lumpur mahupun di luar kawasan (antara tempat yang sering mengundang Silent Death dari luar KL ialah Johor dan Penang).

Bagi kami, iaitu para peminat muzik metal tempatan, sentiasa mendoakan agar bro Stone akan cepat sembuh dari penyakit yang dialaminya kini, Sungguh meruntun jiwa kami para metalheads apabila mendengar perkhabaran sebegini rupa. Moga Allah panjangkan umur beliau dan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan hendaknya. Amin.

Jika ada yang ingin membuat sumbangan (samada dalam bentuk wang ataupun selainnya) boleh hubungi Zizie Hashim di facebook beliau atau melalui kaedah bank in ke akaun bank Maybank yang bernombor 114093191166.

Saturday, September 10, 2011

Review - CD Kompilasi IRON MAIDEN - FROM FEAR TO ETERNITY (THE BEST OF 1990 - 2010)





Kira-kira beberapa minggu sebelum bulan Ramadhan lepas, semasa menghadiri satu sesi taklimat di pejabat HQ Kuching, entah macam mana aku boleh TERbeli (haha quote yang sama digunakan oleh bro Ijau)CD kompilasi IRON MAIDEN : FROM FEAR TO ETERNITY (THE BEST OF 1990 - 2010) ini di Wisma Hopoh, sebuah tempat membeli belah yang agak old-school di sana.

Ok I have to admit, aku bukanlah peminat tegar Iron Maiden, tapi kita di kalangan penggemar muzik metal seharusnya bersependapat bahawa adalah wajib mengenali band ini sebelum berkecimpung dalam arena muzik berat sebegini! Aku boleh bet la,tipu la kalo korang tak minat riff-riff yang hebat alunan daripada kombinasi 3 gitaris hebat (The 3 Amigos - Adrian Smith, Dave Murray dan Janick Gers), teknik fingering yang pantas oleh bassist lagenda Steve Harris (selaku pengasas band ini) serta ketukan drums yang solid lagi berhantu oleh Nicko McBrain. Mungkin ada di kalangan kalian semua pada awal pembabitan dalam meminati muzik Metal ada yang terpengaruh dengan band2 dari The Big Four (Metallica, Anthrax, Slayer dan Megadeth) mahupun yang lebih old-school seperti Black Sabbath dan AC/DC, tapi seharusnya band lagenda ini diberi perhatian yang sama dan juga terdapat dalam kamus pengetahuan Metal peribadi milik anda semua!

Berbalik kepada review CD ini, ianya dalam pakej yang cukup berbaloi (masa aku di kedai CD hari tu, aku dalam keadaan terpaksa memilih antara CD Cavalera Conspiracy yang terbaru "Blunt Force Trauma" atau yang ni) di mana dibekalkan dengan 2 CD dengan harga seperti membeli 1 CD original sahaja! Cukup berbaloi dan pada pendapat aku pula, ianya worth the money that i spent on this CDs.

Koleksi lagu2 dalam kompilasi ini juga cukup power, mana tidaknya, ianya merangkumi 22 lagu dari 8 buah studio album mereka! Bermula dari album No Prayer For The Dying (1990) hinggalah rilisan yang terkini iaitu The Final Frontier (2010). Berikut merupakan songlist dalam kompilasi ini:

Disc one

No. Title Writer(s) Producer(s) Length
1. "The Wicker Man" (from Brave New World) Smith, Harris, Dickinson Kevin Shirley, Steve Harris 4:36
2. "Holy Smoke" (from No Prayer for the Dying) Dickinson, Harris Martin Birch 3:49
3. "El Dorado" (from The Final Frontier) Smith, Harris, Dickinson Kevin Shirley, Steve Harris 6:49
4. "Paschendale" (from Dance of Death) Smith, Harris Kevin Shirley, Steve Harris 8:28
5. "Different World" (from A Matter of Life and Death) Smith, Harris Kevin Shirley, Steve Harris 4:19
6. "Man on the Edge (live)" (B-side of "The Wicker Man" single; originally from The X Factor) Bayley, Gers
4:40
7. "The Reincarnation of Benjamin Breeg" (from A Matter of Life and Death) Murray, Harris Kevin Shirley, Steve Harris 7:22
8. "Blood Brothers" (from Brave New World) Harris Kevin Shirley, Steve Harris 7:14
9. "Rainmaker" (from Dance of Death) Harris, Dickinson, Murray Kevin Shirley, Steve Harris 3:49
10. "Sign of the Cross (live)" (from Rock in Rio; originally from The X Factor) Harris Kevin Shirley 10:49
11. "Brave New World" (from Brave New World) Murray, Harris, Dickinson Kevin Shirley, Steve Harris 6:19
12. "Fear of the Dark (live)" (from Rock in Rio; originally from Fear of the Dark) Harris Kevin Shirley 7:41

Disc two

No. Title Writer(s) Producer(s) Length
1. "Be Quick or Be Dead" (from Fear of the Dark) Dickinson, Gers Martin Birch 3:24
2. "Tailgunner" (from No Prayer for the Dying) Dickinson, Harris Martin Birch 4:15
3. "No More Lies" (from Dance of Death) Harris Kevin Shirley, Steve Harris 7:22
4. "Coming Home" (from The Final Frontier) Smith, Harris, Dickinson Kevin Shirley, Steve Harris 5:52
5. "The Clansman (live)" (from Rock in Rio; originally from Virtual XI) Harris Kevin Shirley 9:06
6. "For the Greater Good of God" (from A Matter of Life and Death) Harris Kevin Shirley, Steve Harris 9:25
7. "These Colours Don't Run" (from A Matter of Life and Death) Smith, Harris, Dickinson Kevin Shirley, Steve Harris 6:52
8. "Bring Your Daughter... to the Slaughter" (from No Prayer for the Dying) Dickinson Martin Birch 4:44
9. "Afraid to Shoot Strangers" (from Fear of the Dark) Harris Martin Birch 6:57
10. "Dance of Death" (from Dance of Death) Gers, Harris Kevin Shirley, Steve Harris 8:36
11. "When the Wild Wind Blows" (from The Final Frontier) Harris Kevin Shirley, Steve Harris 11:02

Sebelum ini pun aku ada membeli CD kompilasi Iron Maiden bertajuk (Best of the Beast - dan masih aku simpan hingga hari ini) akan tetapi double CD ini ada istimewa sedikit kerana running time yang lebih lama serta pemilihan lagu2 yang berbisa serta sesuai. Akan tetapi, pada seleksi lagu2 dalam album Virtual XI dan The X Factor pula (Man On The Edge, Sign of the Cross dan The Clansman) digantikan dengan versi live nyanyian Bruce Dickinson, mungkin disebabkan pihak band malu dengan era album tersebut di mana Blaze Bayley menggalas tugas menjadi vokalis pada masa itu (pernah dikritik pada masa dulu oleh pihak media massa bahawa bukan pilihan bijak melantik Blaze menggantikan Bruce yang pada ketika itu tengah study nak jadi pilot) haha tapi bagi aku versi live pun dah kira orait gak.

Sejujurnya aku katakan, CD kompilasi ini ditujukan kepada peminat Iron Maiden dari generasi baru sebenarnya (kepada budak2 yang lahir dekad 90'an ke atas) kerana jika anda peminat tegar band ini, CD ini macam dianggap sebagai koleksi sahaja. Golongan sasar untuk dijadikan pendengar CD ini sebenarnya ialah dari generasi peminat New Wave of American Metal (dari kalangan band seperti Lamb Of God, Trivium, Unearth, God Forbid, Avenged Sevenfold, Killswitch Engage dan seangkatan dengannya)



Apa-apapun, saranan aku, CD ini wajib dimiliki pada die-hard fans Iron Maiden baik dari generasi baru ataupun lama. Kepada yang sudah memilikinya, apa yang aku dapat bagitau kat korang, cuma satu sahaja...UP THE IRONS!!!


Anda boleh dapatkan CD ini di kedai muzik seperti Speedy ataupun melalui online (eBay)


Sumber maklumat didapati dari Wikipedia

Thursday, September 8, 2011

Review - CLOSING SEASON GIG 2011 (30th July 2011 @ Kemena Plaza Hotel)

Assalamualaikum dan salam underground buat semua,

Ermm, agak memakan masa jugak untuk aku membuat review tentang gig ini, maklumlah baru habis bulan Ramadhan dan mood Raya pun dah kurang sikit disebabkan dah start masuk kerja hari Isnin lepas hahah. Ok berbalik kepada topik asal kita ni, origin bagaimana terhasilnya idea untuk aku serta rakan2 yang lain menganjurkan event ini ialah selepas peristiwa mendukacitakan iaitu event Miss Sarawak Model of the World! (Badigol punya organizer, nasib baik masih ada iman di dada, kalo tak dah lama aku bagi sedas dua penumbok - macam hero tamil la pulak haha) Aku masih ingat lagi nama mamat co-organizer yang hubungi aku pasal event tahap longkang tu, Mr Eric Tiong (tidak ada kena mengena dengan Eric Leong ok!) Peristiwa sadis tersebut malas la aku nak elaborate lagi, biarlah menjadi pengajaran buat aku dan kawan2.Nama jolokan Eric Tiong pula geng2 kami tukarkan kepada LEYLA (sebab mamat bongok tu semasa buat briefing pasal event Miss Sarawak, dia ada mention perkataan RELA tapi tak reti nak sebut proper, jadi dia tersebut la word LEYLA,apa punya bahalol la!).


Setelah peristiwa tersebut dan selang sehari selepas event bangang tersebut, Mr Rizal (besfren merangkap co-organizer Closing Season Gig) menyuarakan pendapat beliau untuk membuat satu gig khas untuk pembalasan kepada event yang tak jadi sebelum tu. Aku tanpa segan silu dan berfikir panjang, agreed dan seterusnya planning ini dibantu oleh besfren seperjuangan aku Mr Borhan (drummer ROKDW serta tauke Drumtech Services) yang lebih ke arah Reserch & Development untuk aktiviti pukol-memukol (drumming la tu), manakala untuk tujuan siar-raya iaitu Sound System pula, tugasan tersebut kami sandarkan kepada yang lebih arif iaitu REG Studio (Abang Bidin, Amy REG serta krew2 lain).
Kami empat sekawan akhirnya sepakat untuk menetapkan tarikh gig tersebut iaitu 30 Julai 2011 iaitu 2 hari sebelum Ramadhan (perghh tarikh keramat tu), pada peringkat awalnya kami belum decide lagi di mana Venue yang sesuai untuk event ini, korang tengokla sendiri flyer di bawah yang kitorang post kat Facebook sebelum hari kejadian:


Ok ketepikan sekejap hal flyer tu dulu, sekarang kita cerita plak pasal hari kejadian. Akhirnya kitorang decide nak buat gig ni di Kemena Plaza Hotel (dulu nama hotel ni Regency Plaza Hotel)dan kami berurusan dengan En. Mohd Gusti merangkap Ballroom Manager, pasal lapangan pentas pulak kami pilih Niah Ballroom (venue yang sama pernah digunakan oleh geng2 Titan Empire)

Pada awalnya dalam kepala hotak aku, aku dah mula risau dan nervous tak tentu pasal sebab ni lah pertama kali aku organize event macam ni. Tapi lepas sesi soundcheck dan atur mengatur props,kerusi,meja tiket dan mcm2 lagi,aku berasa lega sebab dibantu oleh geng2 sekepala yang sama2 turun padang tolong geng2 organizer buat soundcheck serta bergotong royong membuat apa yang patut pada ketika itu (mcm potong tiket2, buat pass utk band2 member serta krew, tukang angkat barang, tukang sapu lantai dan etc)....semangat beginilah yang kita mahukan, walaupun kita berlainan genre muzik dan komuniti yang berbeza (antara komuniti muzik yang aktif di Bintulu ialah Bintulu Buskers dan Titan Empire) tetapi kita tetap bersatu hati dalam mengangkat martabat muzik UG di Bintulu!! that's the spirit, guys!
Gig tersebut bermula pada pukul 12.30 tengahari, agak lambat kami start event ni sebab ada acara memilih nombor giliran pada setiap band2 yang join gig. supporters dari movement Titan Empire merupakan pengungjung2 yang paling ramai pada ketika itu, syabas guys! korang memang sporting habis. Tapi sekiranya kami diberi peluang sebelum itu, aktiviti promosi gig akan kami buat sehabis baik, paling kurang 2 bulan sebelum event ni, bagi mencari golongan sasar yang berpotensi untuk mengunjungi gig ini. 1 bulan sebelum event rasanya tak cukup, tapi tidak mengapa sebab aku anggap ini semua sebagai satu pengalaman dan akan cuba improve pada masa akan datang.

Band yang memulakan persembahan pada waktu tersebut ialah tak lain tak bukan, BELASEN GURENG yang pada asalnya hanya dianggotai oleh 2 orang gitaris otai Kpg Asyakirin iaitu Acim dan Roy! Aku selaku bassist dan Pendi (drummer) boleh dianggap sebagai sessionist bidan terjun, tapi walaupun begitu persembahan kami boleh tahan juga walaupun ada masa itu crowd masih malu2 untuk headbanging bersama.

Selepas itu tiba giliran ERECTUS pula untuk beraksi. Band yang mengharumkan nama Bintulu di persada gig2 metal Sarawak ini (mereka sudah beberapa kali diundang untuk menjayakan gig2 metal di Mukah anjuran Tugau Warmetal Hordes) sekali lagi menggegarkan ballroom hotel tersebut dengan irama bingit mereka yang seharusnya membuatkan crowd tak senang duduk dan headbanging bersama. tanpa disangka2 persembahan mereka makin mantap dan punyai class yang tersendiri. Tatkala mereka mendendangkan lagu "Pursuit of Vikings - Amon Amarth" sekali lagi ada sebuah kerangka lampu di siling ballroom tersebut jatuh akibat gema dari alunan muzik mereka. haha korang memang Evil!!



Untuk giliran ke-3 pula, DARK CLOWN mengambil tempat mereka. Band ini juga tidak kurang hebatnya kerana punyai followers mereka sendiri yang betul2 loyal! Band ini juga seringkali diundang bagi menjayakan gig2 di luar kawasan Bintulu seperti di Sibu dan Mukah. Genre muzik yang mereka perjuangkan ialah Rapcore/Nu-metal. Gimik band yang freaky ini amat berkesan dan showmanship mereka juga betul2 power (vokalis/gitaris mereka bro Sam membalut mukanya dengan bandage semasa persembahan mereka).

Klik link ini untuk menonton video DARK CLOWN live at Closing Season Gig 2011!

Persembahan dari band RADIO'83 juga tidak menghampakan. Pada asalnya Peeka selaku vokalis/gitaris/frontmant band ini ingin menggunakan nama PEEKADOT untuk gig ini, tapi aku dah terlanjur letak nama RADIO'83 dalam flyer, so kami carry forward ajer la dengan nama tersebut (sori Peeka haha). Lagu2 dari band Nirvana menjadi pertaruhan mereka pada gig ini seperti lagu "Love Buzz" dan "Breed",semestinya show mereka tak akan lengkap tanpa ada aksi ekstrim Peeka bergolek2 di atas lantai sambil shredding gitar beliau! haha Thanks for keeping grunge music alive and well bro!



Seterusnya band2 seperti LOSING SIGHT dan MOURNING FOR THE DEATH yang mewakili komuniti muzik Post-Hardcore/Deathcore/Metalcore/Trance-core/Rapcore Bintulu iaitu TITAN EMPIRE, telah memberikan sebuah persembahan yang maha berat dan dahsyat! Aktiviti mosh-pit,headbanging dan Wall-of-death sudah tidak dapat dielakkan lagi...inilah dia pendekatan muzik berat terkini dan mutakhir dalam underground music scene di Bintulu! Pada ketika ini, tetamu kehormat untuk gig ini mulai muncul dan menyertai aktiviti senaman berat (headbanging la tu) di dalam mosh-pit tersebut. Tak lain tak bukan, saudara OTAK!!!! (sila rujuk pics di bawah post ini untuk melihat wajah Mr Otak) Untuk pengetahuan kalian semua, saudara OTAK merupakan participant penonton gig yang betul2 sporting dan beliau sentiasa headbanging pada setiap band yang membuat persembahan setiap kali diadakan gig di kawasan Bintulu! Walaupun seringkali berada di bawah pengaruh alkohol, tapi brader OTAK tak kacau orang dan setakat ni tak pernah cari pasal dengan mana2 geng headbanger yang ikut serta dalam mana2 gig di Bintulu. Salute to OTAKK!!!

Band yang ditubuhkan dari Kg Jepak iaitu UNITY pula mengambil giliran untuk perform di gig ini selepas band2 dari komuniti Titan Empire. Apa yang unik tentang band ini ialah mereka mendendangkan lagu2 yang tidak sama dengan band2 yang ikut serta dalam gig ini,mereka mengetengahkan cover songs dari band WALI BAND dan JINBARA! Ditambah lagi dengan keunikan band ini yang memiliki 3 orang vokalis! Memang dahsyat haha.

Apa yang menyedihkan tentang gig ini, tepat pada pukul 4 petang, crowd sudah mula surut dan band2 yang masih menunggu giliran untuk perform pula masih tinggal 4 atau 5 band. Rasa macam prom night kat sekolah menengah pulak, tiba2 ada curfew untuk pelajar2 balik ke rumah tepat pada waktunya selepas event selesai!

Ok, berbalik kepada band yang seterusnya. STREET KIDS pula mengambil tempat untuk beraksi. Aku difahamkan bahawa ahli2 band ini terdiri daripada serpihan dari sebuah band Punk Rock/Oi yang dah established iaitu GENERATION OF OI! Boleh tahan juga performance diorang, siap ada bawak lagu "Where have all the boot boys gone?" lagu klasik Oi! masa aku di kolej dulu hahaha.

Selepas itu, band NOAM CHOAM SKY KIDS, band yang memperjuangkan irama Straight Edge Hardcore ini mengambil tempat di depan ballroom tersebut, tempat performance untuk band. Stail muzik mereka lebih kurang macam SECOND COMBAT (sebuah band hardcore tempatan yang boleh tahan femes di arena muzik hardcore Asia) Good job guys! Semoga pada gig yang akan datang, kalian akan perform lebih happening dari gig ini!

Jam sudah menunjukkan waktu pukul 5.30 petang, crowd sudah kendur tapi ada yang masih bertahan untuk headbanging bersama. Pada masa ini, atas sebab yang tidak dapat dielakkan, kebanyakan supporters yang masih underage (18 tahun ke bawah) sudah balik ke rumah dan meninggalkan ballroom tersebut. Pada ketika ini jugalah band SUB.URBAN sudah bersedia untuk beraksi, walaupun crowd dah tak ramai tetapi semangat mereka tak pernah luntur untuk memberikan persembahan yang terbaik. SUB.URBAN sebenarnya merupakan sebuah band Nu-Metal yang telah wujud sejak awal dekad 2000 yang lepas, dianggotai oleh Asfa (vocals) Syam (Guitar) Ejal (2nd Guitar) Hamka (bass) dan Nonoy (drums) pada kali ini di gig Closing Season mereka mendendangkan lagu ciptaan mereka seperti "Wake Up".

Sila klik link ini untuk menonton video live Sub.Urban di Closing Season Gig 2011!

Selepas itu giliran FAIRLAND GISH lagi untuk menyemarakkan pentas gig yang kian suram itu. Band ini sebenarnya merupakan band adik drummer TRESNO iaitu bro Arep(band indie yg diasaskan oleh aku suatu ketika dahulu). Aku selaku vokalis undangan (ni pun aku last minute tau) turut menyumbangkan suara Falsetto aku (hahha nak jadi macam Matthew Bellamy/Thom Yorke konon) dan kami menyampaian sebanyak 3 buah lagu iaitu "New Born", "Plug in Baby" dan "Sing for Absolution" di mana semuanya lagu cover dari band tersohor MUSE! Tetiba sahaja crowd mula ke hadapan dan sama2 mengamati setiap bait2 lirik sadis dari lagu MUSE itu hahaha....Thanx to Maman (vocals/guitarist FAIRLAND GISH) pasal menjemput aku untuk live jamming bersama kalian semua!

Banyak lagi band2 yang aku dah tak larat nak review, disebabkan terlalu mengantuk nak menaip dan aku dah mulai selsema ni haha....tapi jangan risau, aku cuba sedaya upaya mengupdate post ini bagi tatapan kalian semua!

Berikut merupakan list band-band yang menyertai gig ini:
1. Belasen Gureng (Instrumental Rock Kangkang band)
2. Erectus (Band Death Metal kebanggaan Bintulu)
3. Dark Clown (Titan Empire - band Rapcore/Nu-metal yang CRAZY!!)
4. Seventh Sign (band ni tak jadi main,last minit bagitau aku,pening2)
5. Radio'83 (pejuang2 irama grunge sejati Bintulu)
6. Losing Sight (Titan Empire - band post-hardcore/deathcore yg boleh tahan!ada potensi untuk pergi jauh)
7. Street Kids (band Punk Rock/Oi revival Bintul)
8. Mourning For The Death (Titan Empire - band Breakdown tahap GILA!!seriously hebat)
9. Noam Choam SkyKids (band yang memperjuangkan Straight Edge Hardcore)
10. Unity (band ala Wali Band/Jinbara dari Kpg Jepak...Rock Gelek!!)
11. Fairland Gish (band tribute Muse - aku jadi bidan terjun,jadi vokalis utk band ni pulak hahah)
12. Sub.urban (nama yang kekal menjadi pejuang genre muzik Rapcore/Nu-metal di UG scene Bintulu)

Manakala band2 Organizer pulak:
1. Cerobong Hitam (Kelahiran semula band HUJAN versi Bintulu)
2. The Once (band kipas-susah-mati INDIE dan REGGAE)
3. Daun Pisang (band Bro Bidin yang mengutarakan irama REGGAE yang segar)
4. Nastasia (ROCK KANGKANG FOREVER! aku tak boleh lupa la saat diorang cover lagu Heavy Chains - Loudness masa tu)
5. Regiment of Kid-Do-Wrong (kitorang cuma bawak 1 lagu saja masa tu,ada la sebabnya tu haha)



Di atas merupakan rakaman video REGIMENT OF KID-DO-WRONG live di Closing Season Gig!

P/S: Jutaan terima kasih aku dan rakan2 (Rizal & Borhan Drumtech) tujukan kepada REG Studio (Bro Bidin dan Amy) atas pembekalan sistem siar raya yang ngetop dan best! TITAN EMPIRE crews (Eugene Remix - thanx for the advices bro, Sam, Fontaine, Kong, Nick) Buat geng2 Bintulu Buskers yang sudi datang ke gig tersebut (Marus, Nasuki, Hazzika, Miena, Chas, Es) you guys memang sporting, thanx for coming! geng2 guest bands (CEROBONG HITAM, NASTASIA, THE ONCE, DAUN PISANG & REGIMENT OF KID-DO-WRONG) tanpa kalian semua, gig ini tidak akan berhasil! Seriously Speaking!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...